Tietoturvasta huolehtiminen

Tietoturva koskettaa ihmisiä nykymaailmassa aina ja kaikkialla. Johtuen teknologian massiivisesta ja nopeasta kehityksestä ja sen seurauksena olevasta verkostoitumisesta ihmisten ja päätelaitteiden kesken.

Kouluun tai työpaikalle on läppäriä, kotona pöytäkonetta ja älypuhelimet kulkevat kaikilla kokoajan taskussa.

Tänä päivänä myös uudemman malliset televisiot, jääkaapit ja autotkin saattavat käyttää internetiä. Nämä saattavatkin olla nykypäivänä suurimpia uhkia tietoturvan kannalta, sillä näissä laitteissa tietoturva ei aina ole kovin pitkälle kehittynyttä, ne kaikki ovat verkossa keskenään sekä yhdistettynä puhelimen tai kotisi verkkoon. Esimerkiksi Samsungin Smart-televisioissa on kuitenkin yleensä useampi antivirus-ohjelma.

Tietoturvaan liittyviä uhkia on siis monia, mutta miten ne kaikki voisi ottaa huomioon?

Vinkkejä tietoturvan ylläpitoon liittyen

Todennäköisesti yleisin virhe tietoturvaan liittyen on se, että monet käyttävät eri nettisivuille kirjautumiseen vaadittavissa tiedoissa samoja salasanoja ja sitten, kun nämä tiedot sattuvat vuotamaan, tai nettisivulla on heikko suojautuminen kyberhyökkäyksiltä, ne voidaan varastaa. Ensimmäinen vinkki on siis melko yksinkertainen: älä käytä samaa salasanaa useassa paikassa! Salasanojen tulisi aina olla uniikkeja.

Oman kodin langattomat verkot tulisi aina suojata salasanalla sekä WPA2-PSK (Wi-Fi Protected Access 2 – Pre-Shared Key):n avulla. Myös Mac-suodatusta kannattaa käyttää. Uusia reitittimiä ja laitteita hankkiessa kannattaa katsoa laitteen asetuksia, sillä yleensä esim. reitittimissä saattaa olla kirjautumistiedot oletuksena admin/admin

Pidä yllä virustorjuntaohjelmia laitteissasi joilla skannaat laitteen mieluiten vähintään kerran viikossa. Kannattaa käyttää myös useampia ohjelmia, sillä jotkut ohjelmat saattavat tunnistaa tietynlaisen uhkan, kun toiset taas ei. Hyviä ohjelmia ovat esimerkiksi Malwarebytes sekä Kaspersky.

Klikattaessa linkeistä, jotka vievät vaaralliselle sivustolle, mahdolliset kalasteluohjelmat (phishing) alkavat penkomaan selaimen evästeitä mahdollisten tallennettujen salasanojen ja käyttäjätunnusten varalta.

Vältä siis epäilyttävän näköisiä nettisivuja, älä klikkaa epäilyttäviä linkkejä joita muut lähettävät sinulle, vaikka tuntisit linkin lähettäneen henkilön, jos linkki näyttää epäilyttävältä niin kannattaa linkin lähettäneeltä henkilöltä aina kysyä, mitä linkki sisältää. Älä aukaise epäilyttäviä sähköposteja.

Ohjelmat ja käyttöjärjestelmät kannattaa päivittää, sillä jos tämä unohtuu tehdä, niihin voi jäädä erilaisia tietoturva-aukkoja, joita mahdolliset hyökkääjät voisivat hyödyntää.

Varmuuskopioi aina tärkeät tiedostot!

Halutessaan voi myös tutustua erilaisiin VPN (Virtual Private Network)-ohjelmiin. Nämä ohjelmat ovat yleisimmin maksullisia. VPN-yhteys auttaa sinua pysymään anonyyminä selatessa internetiä piilottamalla todellisen IP-osoitteesi ja näyttämällä sivuille väliaikaisen tekaistun IP-osoitteen.

Tietokoneeseeni tuli virus, mitä teen?

Ihan ensimmäiseksi pitää varmuuskopioida tärkeimmät tiedostot koneeltasi jos et ole jo sitä tehnyt.

Seuraavaksi skannaa tietokoneesi virustorjuntaohjelmalla (mieluummin usealla ohjelmalla). Jos koneelta löytyy haitallisia tiedostoja tai uhkia, poista ne virustorjuntaohjelmaa käyttäen.

Lopuksi käynnistä kone uudelleen ja tarkista, ovatko virukset lähteneet.

Jos eivät, kannattaa tietokone skannata uudelleen käyttäen ominaisuutta safe mode. Safe modeen pääseminen tapahtuu seuraavasti:

  • Mene asetuksiin
  • Valitse Päivittäminen ja suojaus ja sieltä Palauttaminen
  • Paina käynnistyksen lisäasetusten alla olevaa nappia “Käynnistä nyt uudelleen”
  • Kun tietokone on käynnistynyt uudelleen ja voit valita vaihtoehdon, paina vianmääritys, sitten lisäasetukset, sitten käynnistysasetukset ja lopuksi käynnistä uudelleen
  • Kun tietokone on käynnistynyt jälleen uudelleen, tulee vaihtoehtoja esille, valitse 4 käynnistääksesi koneen vikasietotilassa, jos tarvitset nettiä, valitse vaihtoehto 5 eli vikasietotila ja verkkoyhteydet

Safe modeen pääsemisen jälkeen voit skannata koneesi uudelleen ja poistaa mahdolliset virukset ja käynnistää koneen jälleen kerran uudelleen.