On sanomattakin selvää, että tänä päivänä tietotekniikkaa löytyy lähes kaikkialta: älypuhelimista, terveydenhuollosta, julkisesta liikenteestä, autoista, kouluista ja instituutioista sekä kaupoista ja muilta palvelualoilta.
Yhteiskunnan digitalisoituminen on tuonut jo pelkästään kotimaisille markkinoille kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja, joihin odotetaan täyttäjiä vaikka heti. Tietotekniikan opinnoissa opiskelijat pureutuvat syvällisemmin siihen, miten erilaisia teknologisia laitteita, ohjelmistoja ja sovelluksia suunnitellaan ja luodaan, sekä miten ja missä niitä voidaan hyödyntää.
Opintojen tavoitteet
Tietotekniikan korkeakoulu-opintoja tarjoavat monet kotimaiset yliopistot ja ammattikorkeakoulut. Opintojen painotusalat suuntautuvat aina informaatioteknologiasta muihin IT-alan keskeisiin alueisiin, esimerkiksi ohjelmistojen kehittämiseen ja toteuttamiseen, tiedonsiirtojärjestelmien muotoiluun ja hallintaan sekä monien matemaattisten kaavojen ja mallien käyttöön, joita hyödynnetään muun muassa teollisuudessa, luonnontieteissä, infrastruktuurissa ja lääketieteessä.
Pääaineiden lisäksi opiskelijat voivat keskittää opintojaan nyky-yhteiskunnan kannalta merkittäville aloille, kuten robotiikkaan, mobiiliteknologiaan, biotekniikkaan tai teollisuusautomaatioon. Opinnot koostuvat monipuolisesti sekä perinteisistä luennoista että laskuharjoituksista ja laboratoriossa työskentelystä, prototyyppien testaamisesta että itsenäisistä tehtävistä ja ryhmätöistä.
Uramahdollisuudet
Tietotekniikan opinnoista valmistuneet voivat löytää töitä monilta IT-alan keskeisiltä toimialoilta, kuten sovellusten ja ohjelmistojen kehityksestä, informaatioturvallisuudesta, tietoverkkojen suunnittelusta sekä asiantuntijatehtävistä muun muassa robotiikan, kemianteollisuuden, prosessiteollisuuden tai data-analytiikan aloilta.
Tietotekniikan opinto-ohjelmissa keskitytään monipuolisesti työelämässä tarvittaviin taitoihin, kuten sosiaaliseen kanssakäymiseen ja omiin vuorovaikutustaitoihin sekä ongelmanratkaisuun ja päättelykykyyn. Opintojensa ohessa opiskelijat oppivat soveltamaan kattavalla tavalla tieto- ja viestintätekniikkaan liittyviä mahdollisuuksia sekä kehittävät järjestelmällistä työskentelyä. Tänä päivänä tietotekniikan opinto-ohjelmista valmistuneilla onkin varsin loistavat tulevaisuuden näkymät työmarkkinoilla.
Kansainvälisyys ja jatko-opinnot
Vaikka kotimaisilla markkinoilla on runsaasti vaihtoehtoja, ei mikään estä vastavalmistuneita lähtemästä myös ulkomaille työnhakuun. IT-alan opinnoissa opiskelijoille tarjotaan myös valmiuksia kansainväliseen yhteistyöhön. Osana monen korkeakoulun opinto-ohjelmaa ovat esimerkiksi kansainvälinen opiskeluvaihto sekä mahdollisuus suorittaa työharjoittelu ulkomailla. Lisäksi englanninkielisiä kursseja on mahdollista sisällyttää omiin valinnaisiin opintoihin.
Perustutkinnon jälkeen opiskelija voi suunnata maisteriopintoihin, joissa alan osaamista syvennetään entisestään. Korkeakoulun kriteereistä riippuen maisteriohjelmaa varten opiskelijalla tulee yleensä olla alla jo muutama vuosi työkokemusta omalta alalta. Maisteriopintojen jälkeen opintoja on mahdollista syventää entisestään tohtorin tutkinnon kautta, joka tarjoaa loistavat valmiudet akateemisesta urasta kiinnostuneille opiskelijoille.