Nettiyhteyden testaaminen

Monet meistä pystyvät varmasti yhtymään siihen väittämään, että mikään ei saa kärsivällisyyspistettä kiehumaan niin nopeasti kuin hidas nettiyhteys. Hidas nettiyhteys on valitettavan yleinen tosiasia monen suomalaisen kodissa, vaikka maksaisimme siitä ekstraa. Takkuileva nettiyhteys haittaa erityisesti työntekoa, mutta siitä voi kasvaa ärsyttävä riesa myös vapaa-aikana, kun streaming-palveluiden elokuvat ja tv-sarjat puskuroivat alituiseen tahtiin.

Milloin nopeutta kannattaa testata?

Nopeustestiä kannattaa hyödyntää erityisesti silloin, kun kotona tai töissä on törmännyt yleiseen website stuttering -ilmiöön. Website stuttering eli toisin sanoen nettisivuston tökkiminen johtuu hitaasta nettiyhteydestä, jonka takia lähes mikä tahansa päivittäinen asia, kuten sähköpostin lähettäminen tai nettisivujen lataaminen on tuskallisen hidasta – puhumattakaan streaming-palveluiden käyttämisestä tai tilaa vievien tiedostojen lataamisesta.

Nettiyhteys on mahdollista tarkistaa myös silloin, kun itse yhteydessä ei ole mitään vikaa. Usein kuluttajat valitsevat laajakaistaoperaattorinsa palvelun tarjoaman nopeuden mukaan, mutta tämä ei ole tae siitä, että itse nettiyhteys vastaisi näitä lupauksia. Tämän vuoksi on siis kannattavaa, että yhteysnopeuksia testataan aika ajoin.

Miten nettiyhteyden mittaaminen onnistuu?

Internetin tökkiessä moni kääntyy ensimmäisenä palveluntarjoajan puoleen. Ennen tätä oma nettiyhteys on kuitenkin mahdollista testata kotoa käsin. Netistä löytyy tänä päivänä useita eri palveluita, joiden avulla on helppo selvittää, kuinka tehokas oma nettiyhteys todellisuudessa on. Nopeustesti eli speed test mittaa laitteen yhteys- ja latausnopeuksia käytetyn selaimen kautta. Näin ollen käyttäjän ei tarvitse itse ladata tietokoneelleen tai mobiililaitteelleen erillisiä ohjelmia.

Nopeustestin pääasiallinen tarkoitus on nimensä mukaisesti nettiyhteyden mittaaminen, mutta sen avulla on myös mahdollista testata laajakaistaa tarjoavan palvelun laatua. Jos testien tulokset eivät täsmää palveluntarjoajan kanssa tehtyä sopimusta, voi kuluttaja tällöin ottaa myös näppärästi yhteyttä tilanteen korjaamiseksi.

Yhteysnopeuksien mittaaminen on onneksi varsin helppoa. Sinun tulee vain sulkea kaikki muut verkkoyhteyttä hyödyntävät sovellukset ja keskeyttää tiedostojen lataukset. Testitulokset ovat myös paljon luotettavampia silloin, kun laite on kytketty kiinteään verkkoon. Samalla kannattaa varmistaa, ettei samaan nettiyhteyteen ole kytketty muita laitteita, kuten puhelinta tai tablettia. Nopeuden mittaaminen kannattaa suorittaa muutamaan kertaan, esimerkiksi aamulla, iltapäivällä ja illalla. Näin tulokset ovat mahdollisimman realistisia.