Mitä tehdä, jos netti tökkii?

Yleinen arkipäiväinen ongelma on tökkivä netti. Se aiheuttaa turhautumista ja työt ja kouluhommat etenevät hitaalla tahdilla tämän takia. Myös vapaa-ajan internetin selailut keskeytyvät jatkuvasti. Mutta miten tämän asian saisi korjattua? Lue nämä vinkit, jos nettisi tökkii jatkuvalla syötöllä.

Käynnistä laitteesi uudelleen

Jos sinulla on käytössäsi modeemi tai reititin, kannattaa ne aina ensitöiksi käynnistää uudelleen. Sulje siis modeemi tai reititin, ja odottele muutama minuutti ennen kuin laitat takaisin päälle. Suurin osa nettiin liittyvistä ongelmista ratkeaa tällä yksinkertaisella keinolla. Tarkista myös taloutesi muut koneet, jotka käyttävät samaa verkkoa. Jos muissa koneissa ei ole vikaa yhteydessä, niin vika on siinä koneessa, missä on hidas yhteys. Keinoja tämän ratkaisemiseen löydät lisää microsoftin tuen sivuilta. Jos taloudessasi useampi henkilö on netissä samaan aikaan, sekin voi hidastaa yhteyttä.

Minkälainen laajakaista tai mobiililaajakaista sinulla on käytössäsi?

Seuraavaksi kannattaa tarkistaa omalta internetin tarjoajaltasi, kuinka nopea netti sinulla on, netin tökkiminen saattaa johtua siitä, että yksinkertaisesti tilaukseesi kuuluu hidas nettiyhteys, jos näin on, kannattaa harkita nettisopimuksen päivittämistä nopeampaan.

Mobiiliyhteyksissä yleensä 50Mbps 4G-yhteys on melko standardi ja tarpeeksi nopea arjen askareisiin, mutta 3G-yhteydet ovat jo aika vanhanaikaisia ja ne ovat myös yleensä hitaita. Tarkista siis sopimuksesi internetin tarjoajaltasi. Seuraavaksi tarkista yhteytesi nopeus osoitteessa speedtest.net, ja jos yhteytesi nopeus on melkein tai yhtä suuri, kuin nopeus mistä maksat internetin tarjoajallesi, asian pitäisi olla kunnossa siltä osin. Jos taas ei, kokeile lisää keinoja jotka löytyvät tästä artikkelista.

Jos käytössäsi on WiFi

Jos käytössäsi on WiFi-yhteys, ja reititin sekä internet ovat kunnossa, mutta WiFi-yhteys on huono, kannattaa siirtää reititin paikkaan josta koneesi saa siihen paremman yhteyden, tai yhdistää se suoraan oikeanlaisella kaapelilla koneeseen.

Jos laitteet toimivat, mutta netti on silti hidas

Jos kaikki laitteesi toimivat oikein, kannattaa katsoa, vievätkö tietyt ohjelmat internet-yhteyttäsi. Jos lataat samaan aikaan jotakin, netin hidastuminen voi johtua siitä. Katso myös tehtävienhallinnasta viekö joku tietty ohjelma nettiäsi liikaa. Voit tehdä näin painamalla Ctrl+Alt+Delete, avaamalla esiin tulevasta näytöstä tehtäviehallinnan ja painamalla tehtävien hallinnasta osiota verkko. Näin näet, mitkä ohjelmat käyttävät internet-yhteyttäsi, ja kuinka paljon.

Jos sinun pitää käyttää internetiä, vaikka se on hidas

Jos sinulla on esimerkiksi kiireellisiä töitä tehtävänä, mutta et saa nettiä toimimaan, kannattaa selaimesi asetuksia säätää sillä tavoin, että se ei käytä niin paljon nettiä. Mene selaimesi asetuksiin, valitse sieltä lisäasetukset, valitse lisäasetuksista sisältö, ja osa pois käytöstä kaikki ylimääräinen, mikä ei ole välttämätöntä nähdä. Tällaista voi olla esimerkiksi kuvat, mainokset ja niin edespäin. Ota myös päältä mahdolliset selaimia nopeuttavat asiat kuten turbo tai muut sellaiset.

Jos olet käynyt kaikki mahdolliset toimenpiteet läpi

Jos olet yrittänyt jo kaikkea, mutta netti tökkii vieläkin, saattaa olla aika soittaa internetin tarjoajallesi, ja kysyä onko heillä jotain vikaa heidän omissa laitteissaan tai yhteyksissään. Näitäkin ongelmia sattuu aika ajoin.

Jos netti tökkii usein ja paljon, olet tehnyt kaikki mahdolliset kotikeinot ongelman ratkaisuun ja internetin tarjoajasi ei osaa tai ei halua auttaa sinua, saattaa olla aihetta tarjoajan vaihdolle.