Kuinka saada työpaikka IT-alalta ilman työkokemusta?

Oletko asiakaspalvelija? Viihdytkö tietokoneiden parissa?

IT-alalla on tällä hetkellä jopa pulaa alan ammattilaisista. Erityisesti osaaville koodareille löytyy varmasti töitä. Jos olet pyrkimässä IT-alalle, mutta sinulle ei ole alasta varsinaista työkokemusta, huoli pois! Lue nämä vinkit, joista voi olla hyötyä IT-alan työpaikan saamisessa.

Mitä aiempaa työkokemusta sinulla on?

Sen ei välttämättä tarvi olla suoranaisesti IT-alalta. Voit saada työpaikan esimerkiksi asiakaspalvelijana tai tavallisena toimistotyöntekijänä ilman mitään varsinaista työkokemusta. Jos esimerkiksi Microsoft Office -ohjelmat ovat sinulle tuttuja, niistä on paljon hyötyä pyrkiessä töihin IT-alalle. Asiakaspalvelusta kertynyt työkokemus on myös aina plussaa. Käy aiempi työkokemuksesi tarkoin läpi ja mieti, mistä jo omaamistasi taidoista voisi olla hyötyä IT-alalla.

Myös tietokoneharrastuneisuudesta, ongelmanratkaisutaidoista, kirjoitustaidoista ja kommunikaatiotaidoista on todella suuri hyöty hakiessa töihin tälle alalle.

Mieti myös aiempaa koulutustasi, ja mitä taitoja olet oppinut aiemmista kouluistasi. Voisiko niistä olla hyötyä tällä alalla?

Itseopiskelu

Esimerkiksi koodausta on melko helppo oppia itsekin kotona omalla koneella.

Internet on täynnä ohjeita ja niin sanottuja “minikursseja”, joista suurin osa on ilmaisia! Jos olet oikein innokas pyrkimään koodariksi, myös maksullisia kursseja löytyy, mistä voi saada sertifikaatteja. IT-alan koulutukset kestävät 2-4 vuotta, sertifikaatin voi saada jopa muutamassa viikossa!

Sertifikaateilla voit näyttää osaamistasi potentiaalisille työnantajille. Sertifikaateista voi olla suurikin hyöty, varsinkin, jos ei omaa aiempaa kokemusta alalta.

Kannattaa ottaa selvää myös minkälaisia taitoja IT-alalla kaivataan, ja miettiä, miten niitä itse voisi opetella. Esimerkiksi WordPress -julkaiseminen on tänä päivänä taito, jonka monet IT-alan työnantajat haluavat työntekijöidensä osaavan. Voit harjoitella myös ongelmanratkaisua, markkinointia, myyntiä, hankkia tietoa eri ohjelmistoista,

Ole myös valmis aloittamaan pohjalta

Valitettavasti usein kokemattomat tai kouluttamattomat työntekijät palkataan ainoastaan helppoihin hommiin. Mutta ei kuitenkaan kannata hermostua. IT-alalla on useassa yrityksessä hyvät etenemismahdollisuudet ja kun aloitat “helpommasta” työstä, saat myös alalta työkokemusta, joka auttaa etenemiseen ja tulevaisuudessa johtaa mahdollisesti parempiin työpaikkoihin.

Jos haluat ottaa varaslähdön, kannattaa harkita kurssien käymistä tai sertifikaattien hankkimista. Koulutuksesta on suuri hyöty IT-alalla. Sen ei tarvitse välttämättä olla mitään suurta kuten monen vuoden käydyt korkeakoulut, mutta työnantajat haluavat nähdä, että olet aidosti kiinnostunut alasta ja olet nähnyt jonkinlaista vaivaa asian eteen.

Verkostoituminen

Suurin osa tänä päivänä saaduista työpaikoista menee jollekin, joka tuntee jonkun rekrytoivasta työpaikasta. Verkostoituminen on siis työnhaussa avainasemassa.

Monet IT-alan yritykset järjestävät myös tapahtumia, joihin voi mennä keskustelemaan yritysten edustajien kanssa. Tätäkin kautta on mahdollista saada kontakteja.

Onko sinulla tuttuja, kavereita tai sukulaisia töissä IT-alan yrityksessä? Kysy heiltä, onko heidän yrityksensä etsimässä uusia työntekijöitä, ja jos on, voisivatko he suositella sinua. Kysy myös tietävätkö he ylipäänsä ketään, joka on palkkaamassa uusia IT-alan osaajia.

Alaa sivuavat työpaikat

Jos sinulla ei ole varsinaista työkokemusta IT-alalta, mutta olet ollut töissä muilla aloilla, voit etsiä informaatioteknologiaan liittyviä työpaikkoja, jotka ovat sen alan yrityksessä, josta sinulla on jo kokemusta.

Jos sinulla on työkokemusta vaikkapa siivouksesta, ja näet, että siivousfirma on palkkaamassa IT-työntekijää, niin kannattaa ihmeessä hakea! Työkokemuksesi ja ymmärryksesi siivouksesta auttaa varmasti paikan hakemisessa.

Haastattelut

Viimeiseksi, ole valmiina haastatteluihin. Kun olet hakenut paikkaa, ja pääset haastatteluun, ole perillä rekrytoivasta yrityksestä ja harjoittele vastauksiasi jo etukäteen. Monen ihmisen työnhaku yritykset tyssäävät juuri tähän kohtaan. Ole oma itsesi, älä jännitä, tule paikalle hyvissä ajoin ja ole valmiina vastaamaan haastaviin kysymykseen, joita työnantaja varmasti kysyy.